Bu yazımızda, seslendirme işinde yeni olanlar için konuşma yeteneğini geliştiren faydalı ipuçlarını derledik. Çünkü biliyoruz ki seslendirme sanatçıları için önemli olan husus, bir şey söylemek değil, o şeyi etkileyici söylemektir!
Seslendirme ipuçları
1- Anlaşılabilir konuşun
Seslendirme sanatçılarının birincil görevi budur. Ne kadar hızlı olursa olsun konuşmanın anlaşılabilir ve net olması, bir seslendirmecinin başarısı için en temel gerekliliktir. Dinleyicinin bütün sözcükleri duyup anlaması gerekir; dolayısıyla seslendirmeci herhangi bir karışıklık ve yanlış anlamaya mahal vermeden konuşmalıdır. Doğru bir telaffuzla konuşarak pratik yapmak gerekir. Arka fonda bir müzik olsa bile, spikerin anlaşılabilir konuşması kulağa daima hoş gelir.
2- Kendinize güvenerek konuşun
– Eeee, benim adım, ııı Ahmet…
Üzgünüz Ahmet, böyle bir konuşmanın devamını kimse dinlemeyecektir!
Belki bu örnek size çok klişe gelmiş olabilir ama bir konuşmacıdaki özgüven eksikliği sese yansır ve bu yansıma dinleyicide kötü etki bırakır. Konuşmacı ister haber sunuyor olsun, ister reklam seslendiriyor olsun, isterse en acayip sesi çıkarmak üzere olsun, mutlaka kendinden ve yaptığı işten emin olmalıdır.
3- İnanarak konuşun
Bir önceki ipucu, güvenli konuşmaydı, sıradaki ise konuşmanın içeriğine inanmak! Konuşacağınız ya da seslendireceğiniz içerik her ne ise ona inanmak zorundasınız! Eğer inanarak ve coşku ile konuşursanız, dinleyiciler normal konuşma ile aradaki farkı kolayca anlayabilirler. Zor fark edilen, ama sesin tınısına gerçekten yansıyan bu durum, sesinizi çok daha inandırıcı ve ikna edici hale getirecektir.
4- Egonuzu öldürün
“Hayatta mütevazı olmak zorundasınız, eğer değilseniz, hayat sizi mütevazı yapacaktır”- Mike Tyson
Kendinizi geliştirmek için çevrenizde sizden daha iyiler olmasına dikkat edin. Bu sayede onlarca yeni şey öğrenebilir ve bulunduğunuz yerden daha yüksek bir konuma gelebilirsiniz. Kariyer anlamında sizden çok daha iyi pozisyonda olan kişilerin yer aldığı eğitimlere gidin, onların deneyimlerini dinleyin. Belki başlarda anlatacaklarını duymak size zor gelecektir ama ileride bu öğrendikleriniz sizi daha iyi bir seviyeye taşıyacaktır.
5- Sesinizi iyileştirin
Bir seslendirme sanatçısının vücudu, onun enstrümanıdır. Nasıl ki bir piyanist piyanosuna iyi bakıyorsa, takıntılı bir şekilde temizliyorsa, tamir ediyorsa, özenle koruyorsa, siz de enstrümanınıza aynı şekilde davranmalısınız. Pek sesiniz için, onu korumak için neler yapıyorsunuz?
İşte bazı ipuçları:
Göğsünüzden değil, diyaframınızdan güzel nefes alın, bu sayede ses tellerinizi korumuş olursunuz. Vücudunuzu susuz bırakmayın. Yanınızda mutlaka bir şişe su olsun ve periyodik olarak bu suyu yudumlamayı alışkanlık haline getirin. Çok gürültülü olduğu için bağırarak konuşmak zorunda olduğunuz ortamlardan kaçının. En az 7 saat uyumayı ihmal etmeyin. Unutmayın, yorgun bir vücuttan yorgun bir ses çıkar! Fısıldamaktan kaçının, çünkü fısıldamak da bağırmak kadar ses tellerine zarar verir.
6- Isınmaya vakit ayırın
Olimpiyat koşucuları, rekor kırmadan önce en az 3 saat vücutlarının her santimetresini ısıtırlar. Çünkü ısınmak şarttır. Güne nefes ve boyun egzersizi yaparak başlayın, yüz kaslarınızı çalıştırın. En azından günde 5 dakikanızı mutlaka buna ayırın.
7- Pratik yapın
İyi seslendirme sanatçıları hata yapmadan binlerce sözcüğü okuyabilirler. Ama bu beceriyi geliştirmeleri yıllarını alır. Her işte olduğu gibi seslendirme konusunda da ne kadar çok alıştırma yaparsanız, o kadar mükemmele yaklaşırsınız. Okuma ve konuşma ritmini kusursuz olarak yakalayana dek pratik yapmaktan çekinmeyin.
8- Sakin olun, gevşeyin
En önemli ipucunu en sona sakladık. Bir elemeye gidecekseniz, belki oradaki 30 saniye sizin kariyerinizde dönüm noktası olacak. Performanstan önce, diyaframdan derin derin nefes alın, gülümseyin. Kendinizden-yeteneğinizden emin olun ve en iyisini yapacağınıza inanarak başlayın, bol şanslar..