Reklamların, anonsların, videoların ve santrallerin baş aktörleri olan seslendirme sanatçıları, en güzel sonucu elde etmek için nelere dikkat etmeliler? Bu yazımızda seslendirme sanatçılarına küçük tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.
İyi bir seslendirme için iyi bir metin gerekir!
Mükemmel bir metin yoksa, mükemmel bir seslendirme de yapılamaz! Mükemmel bir metin derken burada bahsettiğimiz şey, metnin içeriği değil. Çünkü içerik, başka bir uzmanlık konusu. Seslendirmeci açısından mükemmel metin demek, en basit anlamıyla, düzgün yazılmış ve temiz bir kağıda çıktısı alınmış metin demektir. Karmaşık yapıdaki teknik terimleri, daha önce hiç karşılaşmadığınız sözcüklerin doğru okunuşlarını belki yanlarına yazma ihtiyacı duyabilirsiniz. Seslendirmeciler, kayıt öncesinde metin üzerinde mutlaka ön okuma yaparak çalışmalıdırlar. Elinizdeki metin kopyasına özel vurgular için notlar alabilirsiniz. Önceden bir mikrofon kullanarak metni yüksek sesle okumak ta seslendirme için önemli bir alıştırmadır.
İyi bir seslendirme için hidrasyon önemlidir.
Vokal koçlarının hemfikir olduğu sonuca göre, kayıt öncesinde uygun sıvı alımı önemlidir. Bir seslendirme sanatçısı, kayıt öncesinde yanında bir kaç şişe su bulundurmalıdır. Seslendirme öncesinde oda sıcaklığında bol bol sıvı tüketebilirsiniz. Fakat sert kahvelerden, soğuk sodalardan ve özellikle süt içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Çünkü süt, mukus akmasına neden olarak performansı düşürecektir. Oturum öncesi bir fincan yeşil çaya ne dersiniz? Hatta içine atacağınız bir dilim limon, olası öksürüğe karşı sizin sigortanız olabilir.
Grip gibi, sese etki eden hastalıklara karşı basit önlemler alınmalı
Özellikle mevsim dönüşlerinde ve bahar aylarında yakalanma olasılığı yüksek olan hastalıklar, alerjiler, bir seslendirme sanatçısı için oldukça risklidir. Mevsim gripleri ve alerjilerine karşı zamanında önlem almanız ve belki de ilaç kullanmanız gerekebilir. Alacağınız ilaçların sizi hem fiziksel, hem de zihinsel olarak zinde tutmasına önem vermek zorundasınız.
Kayıt stüdyosunun önemi
Kayıt alınacak yer gerçekten önemlidir. Bir seslendirme sanatçısının sesi ne kadar özel ve güzel olursa olsun; izole edilmiş, ses emici malzeme ile donatılmış profesyonel ses kayıt stüdyosundaki sonuç, diğer yerlerdeki sonuçlara asla benzemez! Kayıt yerinin trafikten, gürültüden, klimadan uzak olması gerekir. Dolayısıyla profesyonel bir stüdyo seçeneği her zaman aklınızda olmalıdır.
Ortam deyip geçmeyin!
İyi bir seslendirme yapmak için metni iyi görmeniz lazım. Yani metni okuyacağınız alanın aydınlatması iyi olmalıdır. Metnin bir nota standında okunması idealdir. Yazının normalden biraz daha büyük fontlarda ve satır aralarında çift boşluk olacak şekilde kopyasını alırsanız, hatalı okuma nedenlerinden önemli bir kaçını elimine etmiş olursunuz. Sayfaların birbirinden ayrı olması da önemlidir. Böylece sayfa çevirerek konsantrasyon bozukluğu yaşamamış olursunuz.
Mikrofon seçimi önemlidir
Ses kayıt ederken herhangi bir mikrofonu kullanabilirsiniz tabii ki, ama geniş diyaframlı kondansatörlü mikrofonların sektör standardı olduğunu ve en iyi verimi bu mikrofonlardan alacağınızı unutmamanız gerekiyor. Mikrofon ne kadar kaliteli olursa, kayıt kalitesi de o kadar artacaktır. Hem kulaklar, hem de müşteriler bu durumdan oldukça memnun olacaklardır. Belki de kendinize özel bir mikrofon edinmek isteyebilirsiniz.
Sesiniz patlamasın!
“Plosive” denilen ses patlamalarını önlemek için, kaliteli bir mikrofonun yanı sıra koruyucu bir aparat da gerekir. Özellikle P, B ve T harfleri mikrofonda aşırı bir yükleme yaparak bozulma yaratır. Basit bir ön koruyucu (pop filter) ile bu sorun engellenebilir.
Nefes almaktan korkmayın
Eskiden, ses kaydı sırasında nefes almak genelde yasaktı. Seslendirme sanatçıları sessiz nefes alma alıştırmaları yapar, ya da nefes almadan cümleyi tamamlarlardı. Günümüzde artık beklentiler daha gerçekçi ve okuma sırasında alınan doğru nefesler kabul ediliyor. Bununla birlikte, kayıtta kötü bir etkisi olmaması için, yine de nefes egzersizi yapmak gerekiyor. Tam cümlenin ortasında alınan sesli ve büyük bir nefes, elbette günümüzde de tolerans sınırları dışında kalıyor. Bunun için metnin üzerinde noktalama işaretlerine dikkat ederek önceden çalışmak, nerelerde güvenle nefes alınacağını belirlemek, durma yerlerini saptamak önemli. Nefes alırken başı mikrofondan uzaklaştırmak ise, çıkacak nefes sesini kayıtta minimize edebilir.
Ses kayıtlarında düzenleme yapmak
Ses kaydınızı düzenlemek için kayıt üzerinde oynamalar yapabilirsiniz. Sesleri düzenlerken, çok az görsel ipucu olduğu için, bazı sözlü hatırlatmalar işinizi kolaylaştırabilir. Bunun için kayıt sırasında bölümleri numaralandırabilirsiniz. Bu işaretler sizin seçeceğiniz herhangi bir şey olabilir. Montaj sırasında önceden belirlediğiniz bu ipuçları çok işe yarayacaktır.
Tekrar denemekten çekinmeyin
Gerçekleştirdiğiniz kayıt, müşterinizin hayal ettiği gibi olmayabilir. Bu nedenle farklı ses etkileri yaratarak, çeşitli versiyonlar kaydetmekten çekinmeyin. Zor cümlelere ve başlıklara konsantre olarak yeniden yaptığınız kayıtlar, müşterinizin içlerinden bir tanesini seçmesine olanak tanıyacak, bu sayede yeni bir çalışma yapmak zorunda kalmayacaksınız.
Kaydı ikinci bir kulak duymalı
Profesyonel seslendirme sanatçıları, yapımcılarla ve seslendirme yönetmenleriyle çalışırlar. Eğer çalışmanız sırasında bir prodüktör bulunmuyorsa, kaydınızı mutlaka objektif olarak yorum yapabilecek ikinci bir kişiye dinletmelisiniz. “Kayıt temiz mi, bütün sözcükler anlaşılabiliyor mu?” gibi sorulara bağımsız bir kulağın vereceği yanıtlar, projenizi teslim etmeden önce size yol gösterici olacaktır.
Sonuç
Planlama ve hazırlık süreçlerini iyi yönettiğinizde, ses kaydınız kısa bir çalışma ile başarıya ulaşır.